Federació INSTITUCIONAL ÒRGANS DE GOVERN Clubs Competicions Temporada 2024-2025 Temporada 2023-2024 Temporada 2022-2023 Temporada 2021-2022 Temporada 2020-2021 Temporada 2019-2020 Temporada 2018-2019 Cercador Notícies Documents Sancions Temporada 2024-2025 Temporada 2023-2024 Temporada 2022-2023 Temporada 2021-2022 Temporada 2020-2021 Temporada 2019-2020 Temporada 2018-2019 Galeria Contacte
Federació INSTITUCIONAL ÒRGANS DE GOVERN Clubs Competicions Temporada 2024-2025 Temporada 2023-2024 Temporada 2022-2023 Temporada 2021-2022 Temporada 2020-2021 Temporada 2019-2020 Temporada 2018-2019 Cercador Notícies Documents Sancions Temporada 2024-2025 Temporada 2023-2024 Temporada 2022-2023 Temporada 2021-2022 Temporada 2020-2021 Temporada 2019-2020 Temporada 2018-2019 Galeria Contacte
Notícies

TOMÁS ORDÓÑEZ, COORDINADOR DEL GRUP DE JOVES DE CAN TUSELL, O EL FUTBOL SALA COM A RECLAM

22/07/2020

Parlem amb Tomás Ordóñez, coordinador del Grup de Joves de Can Tusell.

El Grup La Fàbrica de Can Tusell és una entitat sense afany de lucre amb vocació de servei públic, que treballa des de la prevenció amb infants i joves en el marc de l’educació al lleure per aconseguir igualtat d’oportunitats i cohesió social. Tomás Ordóñez és el coordinador d’una entitat que, entre les seves accions, du a terme una intensa activitat esportiva.

Ordóñez explica que el futbol sala ha estat un reclam sempre per als joves del barri, i que ells l’han utilitzat per treballar altres àrees. En la següent entrevista ens explica en detall aquest i altres temes.

Quines activitats desenvolupa el Grup de Joves La Fàbrica?

El projecte global de joves consta de tres grans àrees on l’objectiu final és la millora de la qualitat de vida dels i les joves participants en l'entitat, i és per això que els hem dividit en la part lúdica (projecte esportiu, grup de noies, activitats de lleure dirigides trimestrals); formativa (esmorzars contra l'absentisme: projecte despertador, reforç educatiu); i sociolaboral (pedagogia del projecte, Brigada La Fàbrica-aprenentatge i servei, inserció laboral).

L’activitat es desenvolupa de dilluns a divendres, oferint almenys dues activitats per a adolescents al dia. També s’ofereix un espai obert per a tothom on relacionar-se i interactuar amb altres joves i educadors. La mitjana de joves als que atenem de forma diària és de 80. El projecte busca la motivació del jove facilitant-li la pràctica d’activitats atractives, com per exemple l’esport o una forma alternativa d’oci, demanant com a única moneda de canvi el compromís social i la responsabilitat en activitats educatives, com el reforç o l’aprenentatge i servei. A partir de les diferents activitats, es treballen competències laborals i relacionals, es fomenten valors i s'adquireixen aprenentatges imprescindibles per al desenvolupament vital del jove. L'adquisició d'aprenentatges, valors i competències tenen com a objectiu principal allunyar els joves de l'exclusió social, essent aquest el principi bàsic de l'entitat. Totes aquestes activitats es planifiquen i es realitzen a través d'una mirada integradora i d'una perspectiva que pretén eliminar les desigualtats que provoquen diferents eixos com el gènere, la procedència, l’orientació sexual, la identitat sexual o la classe social.

Com creu que afectarà al conjunt de les seves activitats la pandèmia de la Covid-19?

En relació a allò que pugui esdevenir per la situació d’emergència, el futur és del tot incert. El que està clar és que tant joves com educadors hem après a treballar d’una altra manera, sempre situant-nos al costat del/la jove.

Els darrers mesos, tot i que l'atenció no ha pogut ser presencial, s'ha continuat donant cobertura a les demandes dels i les joves amb la finalitat de millorar la qualitat de vida d'aquests. 

De manera telemàtica, s'han treballat les tres àrees que conformen el nostre projecte. En la part lúdica, ho hem fet a través de sessions on line en les que hem realitzat esport, tallers, jocs,... per tal de continuar tenint un contacte proper amb els i les joves i poder cobrir tota la vessant més emocional. 

En la vessant formativa, hem continuat oferint atenció educativa i reforç a través de vídeo trucades, així com garantint i vetllant perquè tots els i les joves tinguin els dispositius necessaris per seguir l'aprenentatge en línia i disminuir els efectes de la bretxa digital. També s'ha acompanyat els i les joves que canviaven d'etapa i havien de realitzar les inscripcions als nous cursos. 

Finalment, l’àrea social és la que ha estat més difícil treballar durant els últims mesos, ja que requereix un treball presencial. 

En referència a una part no menys important, com és l’econòmica, la situació és complexa. Al nostre territori sempre ho és, i ara encara més. Haurem de buscar la fórmula per poder continuar oferint algunes de les activitats que no estan becades per l’administració.

Per últim, ara que s’ha reprès la normalitat amb els casals d’estiu, esperem continuar atenent els nostres joves, sempre amb mesures de seguretat. Estem contents de retrobar-nos, poder jugar, xerrar, fer esport... i esperem que aviat tornin les abraçades i els petons!

Quan va néixer aquest projecte i quines activitats i projectes tenen de cara al futur?

El projecte va néixer als inicis dels anys 90. La situació del barri reclamava una atenció socioeducativa que un grup de joves va detectar i seguidament van començar a treballar i fomentar els valors que ara ens defineixen. Les activitats i projectes que esdevinguin, sempre venen donats per la necessitat del context i les motivacions dels/les nostres joves. Com ja hem dit, les nostres activitats i projectes sempre van enfocats a les tres grans àrees que fomenten el desenvolupament ple del/de la jove (lúdica, formativa i sociolaboral).

Per què van triar el futbol sala com a esport dintre de la seva associació?

El futbol sala ha estat un reclam sempre per als joves del barri. Considerem fonamental la pràctica de l’esport per potenciar hàbits saludables i d’higiene. A més, a través del futbol, hem pogut enfortir el vincle i utilitzar-lo com a canal per treballar altres àrees. Podríem dir que en molts casos, el futbol és la motivació, i l’estudi i la participació social són l’obligació com a contraprestació. 

A més, cal destacar que els esports d’equip ja sigui futbol sala o un altre, fomenten valors que van en sintonia amb els principis de l’entitat. El fet de federar-los va ser un pas més per augmentar la qualitat i donar resposta a la igualtat d’oportunitats, així com oferir noves experiències, relacionar-se amb joves de diferents tipologies, conèixer nous territoris, etc.

Tenen previst formar equips femenins?

Sí, de fet fa anys que comptem amb equips femenins, però aquests no han estat federats. Han participat a les lligues escolars de la nostra ciutat (la continuïtat de les noies i els desplaçaments han estat un impediment, i per aquest motiu es va decidir començar a consolidar l’equip dins del nostre territori).

Treballem per a l’equitat i volem que les noies que vulguin puguin practicar aquest esport, i esperem que aquest any, com està previst, s’engegui novament el projecte femení, i si pot ser amb un equip federat, encara millor!

Quina és l’aportació social que creu que fa el Grup de Joves La Fàbrica al seu entorn?

El Grup de Joves La Fàbrica està molt arrelat al territori on actua. Mitjançant les diferents activitats i projectes que duem a terme dins del marc del Grup de joves, podem treballar objectius generals i transversals, que influeixen en el desenvolupament global del jovent participant del projecte. El projecte segueix essent un espai de referència per al jovent, on es fomenten l'oci saludable i les relacions socials positives. També és un espai on poden trobar referents positius on recolzar-se. Pensem que el projecte està molt consolidat al territori i que l'impacte social en els/les joves és molt rellevant.

A nivell més esportiu, com veuria que un jove del seu club fos convocat per la Selecció Catalana per jugar un Europeu o un Mundial?

Els darrers anys, ens hem trobat en aquesta situació. És una sensació agredolça, ja que és una bona oportunitat per al jove, a més de tot el que comporta a nivell de satisfacció i autoestima. D’altra banda, és una dosi més de realitat, ja que en la majoria de casos ens trobem que les famílies no poden fer costat al jove i viure l’experiència conjuntament amb ell o ella. Els entrenadors/es són qui s’han encarregat de portar-los a les convocatòries i acompanyar el jove, ja que considerem que és molt enriquidor formar part d’aquestes experiències. No oblidem que la majoria dels nostres entrenadors/es són voluntaris/es i que sense ells/elles aquest projecte no podria funcionar. Un cop més, el nivell socioeconòmic de la família esdevé una desigualtat.

Què li semblen les mesures econòmiques que la FCFS ha pres a les diferents campanyes anuals? Enguany se subvenciona el futsal femení i se subvenciona la llicència de tots aquells joves que acreditin que els seus pares o tutors són perceptors de l'ingrés mínim vital.

Considerem molt positiva la iniciativa que ha pres la FCFS. Tots els nens, les nenes i joves han de poder tenir accés a activitats de qualitat. Encara es fa més evident la necessitat de subvencionar la llicència a causa de la situació d’emergència generalitzada. Vull felicitar a la Federació per la decisió presa i per situar-se a la vora dels clubs i dels seus jugadors/es en moments de dificultat.